Bereken en verbeter je omloopsnelheid

Leestijd: 4 minuten

vrouw die de rapportage omloopsnelheid bekijkt van haar modewinkel

Als modeondernemer is het belangrijk om een efficiënt voorraadbeheersysteem te hebben. Een van de belangrijkste parameters om dit te bereiken, is de omloopsnelheid van je voorraad. Maar hoe kun je deze berekenen en waarom is dit zo belangrijk?

Wat is omloopsnelheid?

Omloopsnelheid is de frequentie waarmee je voorraad binnen een bepaalde periode volledig wordt verkocht en vervangen. Een hoge omloopsnelheid duidt op snelle verkoop van producten, wat vaak wijst op een effectieve verkoopstrategie en goed voorraadbeheer. Daarentegen kan een lage omloopsnelheid wijzen op overtollige voorraad of inefficiënt voorraadbeheer. Voor een modezaak betekent dit hoe snel kledingstukken, lingerie, schoenen en accessoires van de schappen verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe voorraad.

Hoe bereken je de omloopsnelheid van je voorraad?

De omloopsnelheid van je voorraad is een essentiële Key Performance Indicator (KPI) die waardevolle inzichten biedt in de efficiëntie van je voorraadbeheer. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint, het beheersen van deze waarde stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, winst te maximaliseren en voorraadkosten laag te houden.

Retailers kiezen vaak voor jaarlijkse berekeningen van de omloopsnelheid, maar deze meting kan ook per week, maand, kwartaal of halfjaarlijks worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat zowel je omzet als voorraad uit dezelfde periode komen. Je kunt de omloopsnelheid op twee manieren berekenen:

 1. Verkoopomzet methode
  • Formule: verkoopomzet / gemiddelde verkoopwaarde van de voorraad.
  • Toepassing: Dit geeft een beeld van hoe goed je voorraad zich vertaalt naar omzet.
 2. Inkoopwaarde methode
  • Formule: inkoopwaarde van de omzet / gemiddelde inkoopwaarde van de voorraad
  • Toepassing: Deze methode kijkt naar de kostenkant en helpt je te begrijpen hoe snel je ingekochte voorraad wordt verkocht.

Omzetsnelheid kun je tevens op verschillende niveaus berekenen, bijvoorbeeld voor productgroepen, merken of afzonderlijke producten. Het geeft je dan de mogelijkheid om gericht in te spelen op trends en de prestaties van je voorraad te optimaliseren.

Waarom is omloopsnelheid belangrijk?

Een efficiënte omloopsnelheid is van cruciaal belang voor het succes van je bedrijf om verschillende redenen:

 • Kostenbesparing: Een hogere omloopsnelheid betekent minder opslagkosten en vermindert het risico op verouderde voorraad. Door producten snel te verkopen, voorkom je dat ze langdurig op de plank blijven liggen en uiteindelijk moeten worden afgeschreven.
 • Klanttevredenheid: Een snelle doorlooptijd zorgt ervoor dat populaire producten altijd op voorraad zijn, waardoor je klanten tevreden blijven. Niets is frustrerender voor een klant dan het niet kunnen vinden van een artikel dat ze willen kopen.
 • Efficiëntie van voorraadbeheer: Een hogere omzetsnelheid geeft aan dat je voorraad snel roteert, wat betekent dat je producten niet lang op de plank blijven liggen. Dit wijst erop dat wat je inkoopt, snel verkoopt, wat de efficiëntie van je voorraadbeheer ten goede komt.
 • Analyse van populaire producten: Door de omzetsnelheid van individuele productcategorieën te analyseren, kun je bepalen welke kledingstukken het meest in trek zijn bij klanten in jouw modewinkel. Dit stelt je in staat om gericht de populaire items aan te vullen en ervoor te zorgen dat je altijd voldoende voorraad hebt van de meest gevraagde producten.
 • Cashflow-optimalisatie: Een gezonde omzetsnelheid betekent dat je sneller inkomsten genereert, wat de cashflow van je kledingwinkel verbetert. Dit kan helpen bij het vrijmaken van kapitaal voor andere zaken, zoals het betalen van rekeningen of het investeren in de nieuwe collectie die binnenkomt.

Door de omloopsnelheid van je voorraad te begrijpen en te optimaliseren, kun je niet alleen de efficiëntie van je bedrijfsvoering verbeteren, maar ook de algehele financiële gezondheid van je onderneming versterken.

Vergelijkende factoren

Om te beoordelen of je omloopsnelheid goed is, kun je deze vergelijken met:

 • Sector gemiddelden: Veel retailers kijken naar gemiddelde omloopsnelheden binnen hun sector of specifieke segmenten om te beoordelen hoe goed hun voorraadbeheer presteert. Als ondernemer wil je weten hoe goed je presteert in vergelijking met anderen. De Nationale Marktmonitor van INretail geeft je toegang tot cruciale benchmarkgegevens zoals omzet, afzet, transacties, bestedingen, regio’s, productgroepen, en meer. Deze diepgaande analyse stelt je in staat om jouw prestaties te vergelijken en te begrijpen hoe je je onderscheidt in de markt. Voor meer informatie, lees onze blog over de Nationale Marktmonitor van INretail.
 • Eigen data: Als er geen standaard bestaat, kun je je eigen omloopsnelheid per zelfgekozen tijdsperiode vergelijken om verbeteringen of verslechteringen te identificeren.

Conclusie

Het regelmatig berekenen van de omloopsnelheid van je voorraad geeft je beter inzicht in je voorraadbeheer. Dit stelt je in staat om betere beslissingen te nemen, kosten te besparen en de klanttevredenheid te verhogen.

Gebruik je Latest Collection? Bekijk dan de omloopsnelheid van alle merken via rapportages. Deze tool biedt gedetailleerde inzichten om je voorraadbeheer te optimaliseren. Wil je meer uit je rapportages halen maar weet je niet waar te beginnen? Boek een afspraak met onze consultancy en til je bedrijfsvoering naar een hoger niveau.

Overig nieuws