M-commerce 5 tips voor ondernemers

Leestijd: 3 minuten

Mobiel shoppen oftewel m-commerce groeit en het groeit snel! Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder de opkomst van steeds geavanceerdere smartphones en tablets, en razendsnelle internetverbindingen zoals 5G. Laten we eerlijk zijn: wie van je klanten zit tegenwoordig niet vastgeplakt aan zijn of haar telefoon? 

We waren al bekend met e-commerce, waardoor klanten 24/7 online aankopen konden doen. Nu introduceert het mobiele tijdperk m-commerce, waardoor klanten overal en altijd kunnen winkelen, of ze nu onderweg zijn of lekker thuis op de bank zitten, zolang ze maar een smartphone bij de hand hebben.

Wat is m-commerce?

M-commerce, kort voor mobiele commerce, omvat alle verkoopactiviteiten die plaatsvinden via mobiele apparaten. Dit kan variëren van mobiele websites tot webapplicaties en speciale mobiele apps.

Als slimme ondernemer zul je m-commerce op steeds meer plekken opmerken. Wat valt hier allemaal onder? Denk aan social commerce, zoals Instagramposts waarin producten direct kunnen worden gekocht, zonder dat de klant zelfs maar de app hoeft te verlaten. Maar ook QR-codes spelen een belangrijke rol, waarbij klanten simpelweg hun smartphone kunnen gebruiken om direct naar een specifieke pagina in jouw online winkel te gaan.

Waarom m-commerce voor je onderneming?

De cijfers spreken boekdelen. M-commerce is niet alleen een trend, maar het is de nieuwe standaard voor online winkelen geworden. Volgens het artikel van Shopify brengen klanten dagelijks gemiddeld zo’n 3 uur door op shoppingapps en websites. In de Verenigde Staten alleen al bedroegen de inkomsten uit m-commerce bijna $360 miljard, een stijging van 15,2% ten opzichte van 2020. In 2025 wordt zelfs een verdubbeling van deze cijfers verwacht.

Maar ondanks deze groeiende populariteit kan mobiel winkelen nog steeds een frustrerende en trage ervaring zijn voor veel klanten. Het is van groot belang dat je als ondernemer weet hoe je het beste uit jouw mobiele winkel kunt halen. In de Verenigde Staten verwachten ze dat dit jaar zelfs al 8% van alle transacties via mobiele apparaten verloopt. Dit is dus hét moment om jouw eigen website grondig te herzien en te optimaliseren.

Tips voor de slimme ondernemer

Maar hoe kun je als ondernemer profiteren van de groeiende m-Commerce trend? Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

  • Tip 1: Maak je website mobielvriendelijk: Als je geen speciale mobiele app hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat jouw webshop er uitstekend uitziet en functioneert op smartphones en tablets. Dit kan worden bereikt door te kiezen voor een responsief ontwerp.
  • Tip 2: Investeer in socialcommerce: Sociale media zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Klanten shoppen niet alleen meer voor contact met vrienden, maar ook voor producten. Investeer in promotie en advertentiestrategieën om het mobiele verkeer naar je sociale mediapagina’s te vergroten.
  • Tip 3: Vereenvoudig het aankoop- en betaalproces: Een soepele checkout is cruciaal. Beperk het aantal stappen dat klanten moeten doorlopen en minimaliseer de hoeveelheid informatie die ze moeten invullen. Maak gebruik van veilige betalingskanalen zoals iDEAL, Afterpay, PayPal, Klarna en creditcards.
  • Tip 4: Omnichannel aanpak. Klanten gebruiken hun mobiele apparaten zelfs terwijl ze fysiek in je winkel zijn. Zorg voor een naadloze verbinding tussen jouw online en offline kanalen, bijvoorbeeld door QR-codes te gebruiken voor productinformatie en aankopen.
  • Tip 5: Speel in op voice search: Voice search wordt steeds populairder. Optimaliseer je website voor voice zoekopdrachten, zodat klanten je kunnen vinden wanneer ze vragen stellen aan hun spraakassistenten.

Conclusie: ga aan de slag met m-commerce! 

Het is duidelijk: m-commerce is niet langer een optie maar een absolute noodzaak voor moderne ondernemers zoals jij. Het is tijd om de mobiele revolutie te omarmen en je bedrijf aan te passen aan de verwachtingen van jouw klanten. Een geoptimaliseerde mobiele ervaring zal niet alleen de tevredenheid van je klanten vergroten, maar ook je omzet verhogen. Blijf alert op nieuwe ontwikkelingen en pas je strategie aan om een voorsprong te behouden in deze dynamische wereld van e-commerce.

Overig nieuws